PORTUGAL                     MADEIRA                     AZORERNE                     KAP VERDE

Om Porto Santo

 

Øens absolutte attraktion er den knap 10 km lange sandstrand ved hovedbyen Vila Baleira (eller Cidade do Porto Santo, som den hedder officielt). Øen er bestemt ikke overrendt, de fleste besøgende er fra Madeira eller selve Portugal - specielt i august måned, hvor der er liv og glade dage. Det kan der også være i week-ender’ne, da det er et yndet udflugtsmål for ungdommen på Madeira.

 

Man kan flyve eller sejle fra Madeira til Porto Santo, enkelte ugedage er der ligeledes fly fra Lissabon. Sejlturen tager ca. 2,5 time med bilfærgen og ca. 1,5 time med katamaranen. Ved ankomst til havnen på Porto Santo venter der busser og taxier på at bringe passagererne de ca. 4 km til Vila Baleira. Flyveturen fra Madeira tager knap 20 min. og fra Lissabon ca. 1,5 time - lufthavnen ligger ca. 2 km fra Vila Baleira. 

 

HISTORIEN

Øen blev officielt opdaget i 1418 og skulle den gang angiveligt være dækket af drageblodstræer - det er den ikke mere. Der er dog - som pynt - blevet plantet nye træer. Øen har levet et omtumlet liv, specielt fra 1400- til op i 1700-tallet blev øen hærget af pirater mv. pga. den lette tilgænglighed.
Efterfølgende blev den ikke skånet - jordskælv, græshoppeinvasion, hungersnød, og kolera fulgte efter. Fra 1600- til 1800-tallet levede befolkningen bl.a. af kalkproduktion, men den stoppede da det blev urentabelt. Senere hen blev der produceret fiskekonserves, som også stoppede pga. manglende indtjening. Først i 1960 ved åbningen af den internationale lufthavn kom der gang i øen igen, og den væsentligste indtægtskilde er nu turisme.
 

 

NATUREN

Store del af øen er forholsvis gold pga. af regnmangel, men der plantes nu træer for at holde på vandet efter det regn, der trods alt kommer en gang imellem. De steder hvor man kan dyrke noget, består afgrøderne af vin, melon, figen, majs og yderst velsmagende tomater. Husdyrholdet består af får, gedder og køer.

 

VILA BALEIRA

Huser knap 4.000 indbyggere og er en hyggelig by med hvide, små lave huse. Bortset fra august måned og week-ender går bylivet sin stille og rolige gang. Der er ikke mange seværdigheder i byen. Rådhuset er fra 1400-tallet, kirken Igreja de Nossa Senhora da Piedade blev genopbygget i midten af 1600-tallet efter et piratangreb, og huser en smuk altertavle. Museu Casa Colombo er - som navnet antyder - et museum om Colombo, her findes møbler, skibsmodeller, søkort mv. Plancher illustrerer i tekst og billeder hans liv og levned. I nabohuset skulle Colombo have boet, det huser i overetagen maleriudstillinger og i underetagen en samling af mønter, navigationsinstrumeter mv. bjerget fra vraget af af et hollandsk skib, som forliste ved Porto Santo’s nordkyst i slutningen af 1700-tallet.

 

AZORERNE:

Rundrejse på egen hånd - São Miguel & Terceira. Incl. fly, ophold og indenrigs- billetter: 12 nætter fra 8.840 kr pr. pers. v. 2 pers. Læs mere HER.

AZORERNE:

Rundrejse på egen hånd - São Miguel, São Jorge, Pico og Faial. Incl. fly, ophold og indenrigsbillet. 16 nætter fra 10.100 kr pr. pers v. 2 pers. Læs mere HER.

 

MADEIRA KOMBI

3 nætter i Funchal + 4 nætter ude på øen, incl. billeje.
Fra 6.100 kr pr. pers.
Læs mere HER.